18 lipca 2018

Kompot z rabarbaru

Wspomnienie sprzed kilku dni, kiedy jeszcze cały czas nie padało :/
Uwielbiam rabarbar, szczególnie w ciastach. Tutaj w wersji płynnej i nieco słodszej niż zwykle :)

Składniki:
- 750-800g rabarbaru
- 3 litry wody
- niepełna szklanka cukru (wystarczy pół, ale wolałam tym razem nieco słodszy kompot)
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu (lub kawałek kory)
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej własnej roboty)
- 2 goździki (opcjonalnie)

Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, i kroimy bez obierania na małe kawałki. Łączymy w garnku z resztą składników, gotujemy kilka minut, przecedzamy i gotowe.

Najlepiej podawać schłodzony z dodatkiem kostek lodu, listków mięty i plasterków limonki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz